Rahoitus Asukkaiden omarahoitusosuus minimissään noin 45’000 € + taloyhtiölaina
Asunto-osuuskunnat tuottavat asukasläheisesti toteutettuja ja omakustannushinnoitteluun perustuvia asuntoja ja asumista, joita hallittaan osuuskunnan toimesta. Asunto-osuuskunta asumisessa yhdistyy omistamisen ja vuokraamisen parhaat ominaisuudet; se tarjoaa asukkaalle suojan odottamatonta vuokrannousua tai asunnon menetystä vastaan, toisaalta asukas voi aina halutessaan purkaa vuokrasopimuksen, jolloin hänelle palautetaan sopimukseen liittyneet maksut kunkin osuuskunnan laatimien sääntöjen mukaisesti.
Asunto-osuuskunta asuminen on ominaisuuksiltaan omistusasumiseen rinnastettava malli ja tarkoitettu pitkäaikaiseen asumiseen. Asunto-osuuskunnat ovat laajasti omaksuttu kohtuuhintaisen asumisen toteutustapa ympäri maailmaa. Asunto-osuuskuntien on todettu rikastavan yhteisöjen elämäntapoja.
Asunto-osuuskunta voidaan nähdä ryhmärakennuttamisen rahoitusratkaisuna, jossa hyödynnetään ARA:lta haettavaa valtion takauslainaa. Asukkaiden yhdistäessä voimavaransa ja muodostamalla osuustoiminnallisenyhteisön, mahdollistuu hankkeelle hakea valtion takauslainaa. Tämä helpottaa merkittävästi rahoituksen saantia ja siten hankkeiden toteutumista.
Takauslaina on avain siihen, että omistusasumisen eduista pääsee nauttimaan pienemmällä omarahoitusosuudella ja kohtuullisella kuukausi maksulla. Osuuskunta mahdollistaa asumisen ilman isoa henk.koht. asuntolainaa Nämä on osuuskuntamallin merkittävät edut perinteiseen omistusasumiseen verrattuna. Asukkailla osuuskunnan jäseninä ei ole myöskään henkilökohtaista vastuuta osuuskunnan velan takaisinmaksun laiminlyönnistä, maksamansa osuuspääoman menettämisen lisäksi.
Takausta haettaessa ARA arvioi osuuskunnan vakavaraisuuden, lainan takaisinmaksukyvyn ja vuokratalotoiminnan edellytyksiä. Arvioinnilla pyritään turvamaan ennen kaikkea asukkaita, mutta myös valtiota takaajana. Lisäksi ammattitaitoisen rakennuttajan saaminen hankkeelle on valtion takauksen kuin myös rahalaitoslainan perusedellytys.
Asunto-osuuskunnissa yhdistyy asunnon omistamisen ja vuokraamisen parhaat ominaisuudet. Takauslainan ehdot määrittää, että asumisen pitää olla 20 vuotta vuokra-asumiseen rinnastettavaa. Malliin ei kuitenkaan liity tuloihin tai varallisuuteen perustuvaa asukasvalintaa, vaan osuuskunnan jäseneksi ja asukkaaksi voi hakea kuka tahansa, kunkin asunto-osuuskunnan perustajien määrittämien sääntöjen mukaan.
Asunto-osuuskuntia sääntelee osuuskuntalaki ja laki asuinhuoneiston vuokrauksesta. Osuuskunnan markkinoinnissa ja rakennuttamisvaiheessa sovelletaan ryhmärakennuttamislakia. Asuntokauppalakia ei sovelleta. Osuuskunnan jäseninä asukkaat käyttävät päätösvaltaa ääni per asunto periaatteella.
Asunto-osuuskunta sopii heille, joilla ei halua tai joilla ei ole kykyä sitoa iso pääomaa asuntoon tai jotka haluavat vapauttaa omistusasuntoonsa sitoutunutta pääomaa elämiseen. Osuuskunta asuminen ja asunnot sopivat myös nuorelle ensiasunnoksi.
Asunto-osuuskunnan vuokraoikeus soveltuu lahjaksi kotoa pois muuttavalle, sillä saatu omaisuus on lahjansaajalle verotonta, jos samalta lahjanantajalta saatujen lahjojen arvo on kolmen vuoden aikana alle 5 000 euroa. Asunto-osuuskunnan vuokraoikeus ei myöskään poista 18-39-vuotiailta verovapautta ensiasunnon ostamisessa, mikäli he päätyisivät ensiasunnon myöhemmin hankkimaan. Osuuskunta-asuminen ei ole este asumistuen saamiselle. Suomessa potentiaalisia asunto-osuuskunta asiakkaita olisi yli puolet kaikista kotitalouksista.
Asukasjäsenen vuokran määrä perustuu omakustanne-periaatteeseen.
Asunto-osuuskunta ja erityisesti sen hallitus huolehtii osuuskunnan hallinnon ammattimaisesta johtamisesta ja kiinteistön hyvästä hoidosta.
Asunto-osuuskunnat asumismuotona ovat tuntemattomia suurelle osalle kuluttajista ja lisäksi ne ovat uniikkeja asumisen innovaatioita, jotka voivat poiketa toimintatavoiltaan hyvin paljon toisistaan.
Asunto-osuuskunnan perustajan mukaan hankkeet voidaan jakaa mahdollista-, tuottaja- tai yhteisövetoisiin hankkeisiin.
Mahdollistajavetoisessa mallissa on yleisesti voittoa tavoittelematon (ei voittoa tavoitteleva) toimija, kuten kunta/kaupunki, jonka tavoitteena on mahdollistaa pysyvästi kohtuuhintainen asuminen.
Tuottajavetoisessa mallissa hankkeen käynnistäjänä on kaupallinen toimija, kuten rakennusliike tai rakennuttajakonsultti, mutta osuuskunnan perustajajäseninä ja rakennuttajina toimii asukkaat. Mahdollistaja- ja tuottajavetoiset hankkeet on asukkaille aikaisemmin esitetyllä tavalla esivalmisteltuja ja helpotettuja mm. asukkaiden ”rekrytoinnin” (asukashankinta), osuuskunnan perustamisen ja rakennuttamisen osalta. Tämä pienentää asukkaiden riskiä, mutta samalla vie heiltä myös vaikutusvaltaa.
Yhteisövetoisessa hankkeessa asunto-osuuskunnan perustajana ja rakennuttajana toimii aktiivinen asukasyhteisö. Hanke etenee pitkälti kuten asukkaiden käynnistämä ryhmärakennuttamishanke. Alkuun asukkaat ryhmäytyvät yhdistykseksi, jonka alla hanketta kehitetään kunnes on aikaansaatu riittävät valmiudet asunto-osuuskunnan perustamiseen, tarvittavien ammattilaisten kiinnittämiseen hankkeelle ja varsinaiseen toteutukseen siirtymiseksi KOTIOS hankeohjeen mukaisesti.
Asukkaan oikeuksien mukaan asunto-osuuskunnat voidaan jaotella myös vuokraoikeusosuuskuntiin ja vuokraoikeudesta hallintaoikeuteen (vuokra maksamalla “omaksi”) tähtääviin osuuskuntiin.
Vuokraoikeuteen perustuvassa asunto-osuuskunnassa asukasjäsen saa osuuskunnan asukasomistajana ikuisen vuokraoikeuden määrättyyn asuntoon ja josta hän maksaa asunto-osuuskunnan tekemänsä vuokrasopimuksen mukaisesti vuokraa. Omakustannushinnoitteluun perustuen vuokra koostuu asumisen ja vain kyseisen kiinteistön ylläpitoon liittyvistä kuluista sekä osuuskunnan nimissä otetun lainan lyhennyksistä sekä korko- ja hoitokuluista. Osuuskunnan asukasjäsenenä tämä on hyväksymässä kulloinkin sovittavan vuokran tason.
Vuokraoikeudesta hallintaoikeuteen ("vuokraa maksamalla omaksi") tähtäävässä asunto-osuuskunnassa perustajajäsen on joko tuottaja tai asukasyhteisö. Asunto-osuuskunnan perustajat on alussa määrittänyt, että valtion takauslainen päättyessä (20 vuoden kuluttua) asukkaat voivat lunastaa asunnot omaksi, kunkin asuntoon kohdistuvan loppuvelan määrällä (30-40%). Vuokraa maksaessaan lainan lyhennys osuus kerryttää asukkaalle osuuspääomaa (varallisuutta), joten asukas on asunto-osuukunnassa asuessaan samalla asuntosäästäjä. Vuokraoikeudesta hallintaoikeuteen mallissa asukas voi ennen lunastustakin myydä vapaasti osuuskunnan jäsenyyteen liittyvän asunnon vuokraoikeuden ja asunnon lunastusoikeuden vapailla markkinoilla.
Kysy lisää asunto-osuuskunnista